"..EN HET ZONLICHT GRAVEERT IN HET ZEEGROENE KOPER EERBIEDIG ZIJN NAAM: JOHANNES DE DOPER.."

Sint-Jan óók museum: kom de verborgen schatten ontdekken!

Als één van de beeldbepalende kerken van Nederland is de Sint-Jan naast kerk óók museum en onderdeel van het exclusieve gezelschap kerken dat samen het Grootste Museum van Nederland vormt. U bent hartelijk welkom! Onderstaand treft u alle informatie aan om uw bezoek te kunnen plannen.

Openingstijden en toegang
In verband met de corona-maatregelen is de Sint-Jan als museum helaas gesloten tot en met 15 maart 2021!
Normaliter iedere woensdag- tot en met zondagmiddag open van 13:30 tot 16:30 uur, op maandag en dinsdag gesloten. Als u een indruk wilt hebben van de bijzonderheid en pracht van de Sint-Jan, bekijkt u dan onze online rondleiding om kennis te maken met de kerk.

Adres en bereikbaarheid
Adres: St. Jansplein 2, Waalwijk. De kerk is goed te bereiken met de auto. Bij de kerk en in de directe omgeving zijn diverse parkeergelegenheden. Komt u met het openbaar vervoer, stap dan uit bij busstation Vredesplein. Vanaf daar is het maar zo'n 8 minuten lopen naar de kerk.

Rondleidingen
Heeft u een speciale gelegenheid en wilt u iets bijzonders doen? Boek dan een rondleiding voor uw eigen groep met onze speciaal opgeleide rondleiders. Rondleidingen voor groepen van minimaal 10 personen worden het hele jaar aangeboden, óók buiten de reguliere museum-openingstijden. Onze rondleiders nemen u graag mee en vertellen u alles wat u weten wilt over de achtergronden van de unieke Sint Jan de Doperkerk en de daarmee verbonden geschiedenis van Waalwijk. De rondleidingen zijn in principe gratis; een vrijwillige bijdrage ter dekking van de kosten en als bijdrage aan de restauratiekosten wordt gewaardeerd.
Neem voor het maken van een afspraak voor een rondleiding contact op via mail (info@vriendensintjanwaalwijk.nl) of bel naar 06 - 2930 6470.

Vieringen en evenementen
- Wekelijkse viering: iedere zondag om 10:00 uur. Meer informatie hierover is te vinden bij de Parochie Sint Jan de Doper.
- Concerten en lezingen: één keer per maand op zondag om 14.30 uur (toegang gratis, u bent van harte welkom). U leest er alles over op deze pagina.

Zoals u zult begrijpen is het tijdens vieringen en evenementen niet mogelijk om op eigen gelegenheid door de kerk te lopen. Houd hier a.u.b. rekening mee en kijk vooraf altijd even in het overzicht van momenten waarop de kerk tijdelijk niet bezoekbaar is.

Heeft u vragen rondom uw bezoek die hier niet beantwoord worden?
Onze gastvrouwen en -heren beantwoorden tijdens onze openstellingsuren graag uw vragen op telefoonnummer 06 - 29 306 470.

Wat is eigenlijk het 'Grootste Museum van Nederland'?
In het buitenland vinden we het heel normaal, het bezoeken van een indrukwekkende kerk of kathedraal. Toch lopen we er in Nederland vaak ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl ook Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Het ‘Grootste Museum van Nederland’ is een initiatief van Museum Catharijneconvent. In 2016 publiceerde dit Utrechtse museum het boek “Kerkinterieurs in Nederland”, waarin de 100 mooiste Nederlandse kerkinterieurs worden belicht waaronder ook de Sint-Jan de Doper in Waalwijk. Dit boek inspireerde het Catharijneconvent Utrecht om de mooiste Nederlandse kerken en synagoges bekender en toegankelijker te maken voor het grote publiek.
Zeventien prachtige monumenten vormen momenteel dit ‘Grootste Museum van Nederland’. Deze gebouwen zijn geselecteerd vanwege hun geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Van een idyllisch dorpskerkje op het platteland tot een indrukwekkende middeleeuwse basiliek midden in de stad. Van wereldberoemde glas-in-loodramen tot kleurrijke van dak tot vloer beschilderde interieurs. Allemaal religieus actieve gebouwen die een ‘Michelinster’ verdienen. Ook de Sint Jan de Doper in Waalwijk maakt deel uit van dit zeer selecte gezelschap dat samen het ‘Grootste Museum van Nederland’ vormt.
In het filmpje hieronder kunt u een impressie krijgen van de Sint-Jan als onderdeel van het 'Grootste Museum' (klik in de video rechtsonder voor weergave in volledig scherm):


Stichting 'Vrienden van Sint Jan de Doper' • KvK 60161868 • IBAN NL24 RABO 0150 8290 94 • RSIN 853789940
Stichting 'Vrienden van de Koepels' • KVK 61435325 • IBAN NL81 RABO 0191 86 84 77 • RSIN 85430099