Kom de verborgen schatten ontdekken!

In de Sint-Jan wordt de katholieke eredienst gevierd. Daarnaast is de kerk onderdeel van het Grootste Museum van Nederland en geopend voor bezichtiging. Onderstaand vindt u alle informatie voor uw bezoek.

Openingstijden en toegang
Iedere woensdag t/m zondag van 13:30 tot 16:30 uur geopend, behalve op deze momenten wegens andere activiteiten in de kerk. Op maandag en dinsdag gesloten. Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld. Uw bezoek vooraf reserveren is niet nodig. De Mariakapel (ingang aan de torenvoet) is iedere dag van 9:00 tot 17:00 open om te bidden, een kaarsje te branden of om gewoon even uit te rusten.

Adres en faciliteiten
U vindt de kerk aan het Sint Jansplein 2, middenin het gezellige centrum van Waalwijk. De Sint-Jan beschikt over een (invaliden)toilet en is goed toegankelijk voor rolstoelen en rollators. In het winkeltje van de kerk kunt u terecht voor leuke souvenirs en devotionalia. De Sint-Jan heeft geen eigen horeca-faciliteiten, maar binnen zeer korte loopafstand vindt u een ruime keuze aan eet- en drinkgelegenheden.

Bereikbaarheid
Hoe u ook reist, de Sint-Jan is goed bereikbaar. Komt u met de auto, dan vindt u bij de Sint-Jan en in de directe omgeving diverse parkeerterreinen (betaald à € 1 per uur; op zondag gratis). Touringcars kunnen hun passagiers op slechts 50 meter van de kerk uit laten stappen; parkeren van touringcars kan aan de Taxandriaweg (400 meter van de kerk). Als u reist met het openbaar vervoer, stap dan uit bij busstation Vredesplein. Vanaf daar is het maar zo'n 7 minuten lopen naar de Sint-Jan.

Groepsrondleidingen    Aanvragen
Onze deskundige rondleiders nemen uw groep of gezelschap graag mee op ontdekkingstocht door de Sint-Jan, óók buiten de reguliere openingstijden. U komt alles te weten over de achtergronden van de unieke Sint-Jan en de daarmee verbonden geschiedenis van Waalwijk als centrum van de Nederlandse schoen- en lederindustrie. Duur: ongeveer 75 minuten. Neem voor het aanvragen hiervan of voor meer informatie contact met ons op via dit formulier. Prijs: € 5 per deelnemer, uitgaande van een groep van minimaal 6 personen. Voor een kleinere groep dan 6 personen geldt een minimumbedrag van in totaal € 30. Voorbeeld: bent u met 10 personen, dan vragen we € 5 per deelnemer (€ 50); bent u slechts met 4 personen dan geldt het minimumbedrag van in totaal € 30. Daarnaast wordt een vrijwillige bijdrage voor het behoud van de kerk op prijs gesteld.

Audiotour    Kaartjes
Er is een professionele audiotour van ongeveer 30 minuten beschikbaar die u op eigen tempo langs alle architectonische en artistieke hoogtepunten van de kerk leidt. De audiotour is beschikbaar in het Nederlands en het Engels. Prijs: € 3 per persoon. Kaartjes zijn hier vooraf te reserveren en ook verkrijgbaar aan de balie in de kerk.

Activiteiten vlakbij
De Sint-Jan ligt in hartje centrum en op slechts een paar minuten lopen van het Nederlandse Leder- en Schoenenmuseum 'Het Schoenenkwartier' en het prachtige 'Huis van Waalwijk' (voormalig stadhuis van architect Kropholler). Door het centrum van Waalwijk worden interessante rondleidingen met gids aangeboden, zoals een Architectuurwandeling. Deze start bij het Schoenenkwartier en eindigt bij de Sint-Jan, en voert u in anderhalf uur langs alle gebouwen die typerend zijn voor Waalwijk.
Voor nóg meer leuke activiteiten in de nabije omgeving kunt u inspiratie opdoen op de site van het Regionaal Bureau voor Toerisme 'De Langstraat'.

Fietsen en wandelen
Wilt u een fietsknooppuntenroute rijden door de Langstraat? Er zijn vier prachtige fietsroutes beschikbaar van elk ongeveer 40 kilometer met de Sint-Jan als start- en eindpunt. Deze routes leiden u, in ieder van de vier windrichtingen, langs de fraaiste bezienswaardigheden in de Langstraat. U kunt ze bekijken op de site van Fietsknoop en gebruiken in de Fietsknoop App op uw mobiele telefoon. Ze zijn als handzame folder onderstaand te downloaden (en zelf te printen):

   • Fietsroute Langstraat Noord
   • Fietsroute Langstraat West
   • Fietsroute Langstraat Zuid
   • Fietsroute Langstraat Oost

Ook ligt de Sint-Jan direct aan de mooiste wandelroutes door het gevarieerde landschap van Midden-Brabant. Gebruik dit overzichtskaartje om zelf uw wandel- of fietsroute te plannen.

Concerten en lezingen
Eens per maand vindt op zaterdag om 14:45 uur en op zondag om 14:30 uur een (orgel)concert of lezing plaats in de kerk. De toegang is gratis en reserveren is niet nodig. U bent van harte welkom. Bezichtiging is dan slechts mogelijk tot een kwartier vóór aanvang van de activiteit. Klik hier voor de zondagen waarop dit het geval is. Onze activiteitenagenda vindt u op deze pagina.
Iedere zondag om 10:30 uur is er een Eucharistieviering waarbij u ook hartelijk welkom bent. Alle informatie hierover is te vinden op de site van de Parochie Sint Jan de Doper.

Vragen?
Wij beantwoorden graag uw vragen, via mail (info@vriendensintjanwaalwijk.nl) of tijdens de openingsuren (woe-zon van 13:30-16:30 uur) op telefoonnummer 06 - 2930 6470.
Op uw bezoek aan de Sint-Jan is ons bezoekersreglement van toepassing.

Bekijk onze reviews op Google

Bekijk onze reviews op Tripadvisor

"..EN HET ZONLICHT GRAVEERT IN HET ZEEGROENE KOPER EERBIEDIG ZIJN NAAM: JOHANNES DE DOPER.."


Stichting 'Vrienden van Sint Jan de Doper' • KvK 60161868 • IBAN NL24 RABO 0150 8290 94 • RSIN 853789940
Stichting 'Vrienden van de Koepels' • KVK 61435325 • IBAN NL81 RABO 0191 86 84 77 • RSIN 85430099