"..EN HET ZONLICHT GRAVEERT IN HET ZEEGROENE KOPER EERBIEDIG ZIJN NAAM: JOHANNES DE DOPER.."

Kom de verborgen schatten ontdekken!

​De Sint-Jan de Doper in Waalwijk is op de eerste plaats een katholieke kerk waarin zoveel mogelijk christelijke vieringen worden gehouden. Als één van de beeldbepalende gebedshuizen van Nederland is de kerk daarnaast onderdeel van het exclusieve gezelschap dat samen het "Grootste Museum van Nederland" vormt. Iedereen is er altijd welkom. Onderstaand vindt u alle informatie om uw bezoek te kunnen plannen.

Openingstijden
Geopend iedere woensdag t/m zondag van 13:30 tot 16:30 uur, behalve op deze middagen. Op maandag en dinsdag gesloten.

BELANGRIJK: Kijk kort vóór uw bezoek altijd even op dit actuele overzicht met momenten waarop geen bezichtiging en bezoek mogelijk is vanwege een activiteit of viering.

Toegang
Zowel de toegang tot de Sint-Jan als het gebruik van de audiotour zijn gratis; een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld. Uw bezoek vooraf reserveren is niet nodig. Tijdens uw bezoek worden alle geldende corona-voorschriften in acht genomen. Op uw bezoek is ons bezoekersreglement van toepassing. Buiten de vieringen en openstellingsuren als onderdeel van het "Grootste Museum van Nederland" is de Mariakapel iedere werkdag van 9:00 tot 17:00 uur voor iedereen geopend (ingang aan de torenvoet van de Sint-Jan). Om te bidden, te mediteren, een kaarsje op te steken of om gewoon zomaar even uit te rusten.

Adres en bereikbaarheid
Adres: Sint Jansplein 2, Waalwijk.
De kerk is goed te bereiken met de auto. Bij de kerk en in de directe omgeving zijn diverse parkeergelegenheden (betaald; op zondag gratis). Komt u met het openbaar vervoer, stap dan uit bij busstation Vredesplein. Vanaf daar is het maar zo'n 8 minuten lopen naar de kerk.

Rondleidingen
Heeft u een speciale gelegenheid en wilt u iets bijzonders doen? Boek dan een rondleiding voor uw eigen groep met onze speciaal opgeleide rondleiders. Rondleidingen voor groepen van minimaal 10 personen worden het hele jaar aangeboden, óók buiten de reguliere openingstijden. Onze rondleiders nemen u graag mee en vertellen u alles wat u weten wilt over de achtergronden van de unieke Sint Jan de Doperkerk en de daarmee verbonden geschiedenis van Waalwijk. De rondleidingen zijn in principe gratis, maar een vrijwillige bijdrage ter dekking van de kosten en als bijdrage aan de restauratiekosten wordt erg gewaardeerd.
Neem voor het maken van een afspraak voor een rondleiding contact op via mail (info@vriendensintjanwaalwijk.nl) of bel naar 06 - 2930 6470.

Vieringen en activiteiten
Wekelijkse viering op zondag om 10:00 uur. Alle informatie hierover bij de Parochie Sint Jan de Doper.
Concerten en lezingen: eens per maand op zondag om 14:30 uur. Toegang gratis; u bent van harte welkom. Er is dan echter geen bezichtiging mogelijk. U leest er alles over op deze pagina.

Verdere vragen?
Wij beantwoorden uw vragen graag via mail (info@vriendensintjanwaalwijk.nl) of tijdens de openingsuren (woe-zon van 13:30-16:30 uur) op telefoonnummer 06 - 2930 6470.

Wat is eigenlijk het 'Grootste Museum van Nederland'?
In het buitenland vinden we het heel normaal, het bezoeken van een indrukwekkende kerk of kathedraal. Toch lopen we er in Nederland vaak ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl ook Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Het ‘Grootste Museum van Nederland’ is een initiatief van Museum Catharijneconvent. In 2016 publiceerde dit Utrechtse museum het boek “Kerkinterieurs in Nederland”, waarin de 100 mooiste Nederlandse kerkinterieurs worden belicht waaronder ook de Sint-Jan de Doper in Waalwijk. Dit boek inspireerde het Catharijneconvent Utrecht om de mooiste Nederlandse kerken en synagoges bekender en toegankelijker te maken voor het grote publiek.
Zeventien prachtige monumenten vormen momenteel dit ‘Grootste Museum van Nederland’. Deze gebouwen zijn geselecteerd vanwege hun geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Van een idyllisch dorpskerkje op het platteland tot een indrukwekkende middeleeuwse basiliek midden in de stad. Van wereldberoemde glas-in-loodramen tot kleurrijke van dak tot vloer beschilderde interieurs. Allemaal religieus actieve gebouwen die een ‘Michelinster’ verdienen. Ook de Sint Jan de Doper in Waalwijk maakt deel uit van dit selecte gezelschap dat samen het ‘Grootste Museum van Nederland’ vormt.
Klik hier voor een film-impressie van de Sint-Jan als onderdeel van het Grootste Museum van Nederland. Als u een indruk wilt hebben van de bijzonderheid en pracht van de Sint-Jan, bekijkt u dan onze online rondleiding om kennis te maken met de kerk.

Stichting 'Vrienden van Sint Jan de Doper' • KvK 60161868 • IBAN NL24 RABO 0150 8290 94 • RSIN 853789940
Stichting 'Vrienden van de Koepels' • KVK 61435325 • IBAN NL81 RABO 0191 86 84 77 • RSIN 85430099