Concerten en lezingen in de kerk

Ongeveer eens per maand is er in de Sint-Jan op zondagmiddag een prachtig concert of lezing. Op zaterdagmiddag zijn er regelmatig orgelconcerten op het rijksmonumentale orgel van de kerk. De toegang tot al deze activiteiten is gratis; na afloop wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd. Reserveren is niet nodig, u bent van harte welkom! Klik hier voor een overzicht van concerten die in de loop der jaren al in de kerk hebben plaatsgevonden.
Wilt u gemakkelijk op de hoogte blijven van onze activiteiten, schrijf u dan in voor onze E-mail Nieuwsbrief. Als uw koor of muziekgezelschap geïnteresseerd is om óók een concert te verzorgen in de Sint-Jan, neem dan .
Ons programma voor de komende maanden vindt u hieronder.

za 9 maart 2024, 15:45 uur

Orgelconcert door Hanno Hommel (Heerewaarden)
Hanno Hommel werd in 1983 geboren in Waalwijk. Hanno is al 25 jaar actief als kerkorganist, momenteel onder andere op het De Crane-orgel in de Hervormde kerk te Waspik, in zijn huidige woonplaats Heerewaarden en diverse dorpen in de buurt. Hij speelt ook regelmatig diensten op het Mitterreitherorgel in de Lokhorstkerk in Leiden.


zo 10 maart 2024, 14:30 uur

Lezing "De gouden schemer van de mozaïeken van Ravenna" door Jana Waarts
Deze lezing gaat over de schatkamer van vroegchristelijke en byzantijnse kunst: Ravenna. De schitterende monumenten van mozaïekkunst dankt Ravenna aan een uitzonderlijke bloeiperiode in de 5e – 6e eeuw. Ravenna werd de hoofdstad van het Romeinse rijk, met de haven als venster naar de rest van de wereld. De gouden schemer van de prachtige mozaïeken in de gebouwen uit deze tijd blijven na vele eeuwen nog steeds fascineren en imponeren.


zo 24 maart 2024, 14:00 uur
LET OP: half uur eerder dan gebruikelijk!

Vocaal Ensemble Canto Rinato
De geschiedenis van Canto Rinato is onlosmakelijk verbonden met de dirigent Anton Kropivšek. Anton Kropivšek is een allrounder in de koormuziek. Hij dirigeert, componeert, arrangeert en jureert, gaf inleidingen bij uitvoeringen van het Limburgs Symfonie Orkest en verzorgde cursussen muziek beluisteren. In 2009 stelde Anton Kropivsek het Vocaal Ensemble Canto Rinato samen. Met dit ensemble richt Anton Kropivšek zich op bijzondere religieuze en profane koorwerken, van de Middeleeuwen tot de hedendaagse popmuziek.


za 13 april 2024, 15:45 uur

Orgelconcert door Gert-Jan Westerhof
Gert-Jan Westerhof (1984) is geboren en getogen in Zeist. Gert-Jan was organist in Doorn, Driebergen, Zeist en Groenekan. Na zijn verhuizing naar Noord-Brabant werd Gert-Jan aangesteld als organist in Hedel en Sint-Michielsgestel. Dat ook de “binnenkant” van het orgel Gert-Jan zijn warme interesse heeft moge blijken uit het feit dat hij korte tijd werkzaam is geweest als stemmer/intonateur bij Hendriksen en Reitsma orgelbouw.


zo 21 april 2024, 14:30 uur

Cantate Corde
Cantate Corde is een oratoriumvereniging uit Raamsdonk met ongeveer zestig leden uit de gemeente Geertruidenberg en wijde omgeving. In 2016 heeft de vereniging haar 50-jarige bestaan gevierd. Cantate Corde streeft ernaar om de gehele muziekliteratuur te vertolken, van polyfonie tot de moderne muziek uit de 20ste eeuw, en profileert zich als een kwaliteitskoor dat zich kan meten met de beste amateurkoren in Nederland. Maar hoewel kwaliteit bij Cantate Corde de hoogste prioriteit heeft, gaat dat niet ten koste van de gezelligheid.


za 11 mei 2024, 15:45 uur

Orgelconcert door Frans Bullens (Dongen)
Van 1970 tot 1980 was Frans verbonden aan de St. Lambertuskerk in Veghel als organist. Hij was in zijn werkzame leven als docent orgel, keyboards, piano en koorvorming verbonden aan de stichting ‘Het KunstPodium’ – Dongen, Gilze & Rijen. Momenteel is Frans nog werkzaam als koorleider-organist in de Parochie van Dongen en als zodanig verbonden aan de St. Laurentiuskerk, waar hij naast het orgelspelen ook leiding geeft aan het Gemengd koor St. Laurentius, het Jeugd- en kinderkoor van de parochie en het Gregoriaans Koor.


zo 26 mei 2024, 14:30 uur

Het Kozakken Ensemble
Het Kozakken Ensemble is een vierstemmig mannenkoor en treedt op in kerken, theaters, culturele centra en bij bedrijven en privé-instellingen. Het repertoire bestaat uit een mix van Kerk-Slavische gezangen uit diverse Oost-Europese landen en volksliederen en authentieke kozakkenliederen uit deze landen, voornamelijk uit de 19e en 20e eeuw.


za 8 juni 2024, 15:45 uur

Orgelconcert door Kees Alblas (Tiel)
Kees Alblas (1980, Rotterdam) begon op 8-jarige leeftijd met orgellessen in Rotterdam. Vanaf 1994 zette hij zijn studie voort bij Geert Bierling. Enkele jaren studeerde hij orgel, klavecimbel en muziektheoretische vakken aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Verder verdiepte hij zich in contrapunt via de Schumann Akademie te Zwolle. Hij won 1e prijzen op het Govert van Wijn Orgelconcours in Maassluis (2000, 2001 en 2004) en het Orgelconcours Sliedrecht (2002). Naar aanleiding van een in 2003 uitgeschreven compositiewedstrijd werd zijn ingezonden compositie bekroond en verscheen in druk.


zo 16 juni 2024, 14:30 uur

Leerlingen en docenten Kunstencentrum Waalwijk
Een prachtig concert door leerlingen en docenten van de muziekafdeling van Kunstencentrum Waalwijk (KCW). Wekelijks bezoeken vele honderden cursisten de lessen. Op deze middag laten muziekleerlingen en hun docenten hun gevarieerde muzikale kunnen zien, en vooral ook horen. Een aanrader om bij aanwezig te zijn.


za 13 juli 2024, 15:45 uur

Orgelconcert door Jesse Bruul (Rosmalen)
Jesse Bruul werd geboren in Enkhuizen en groeide op in Rosmalen. Al op jonge leeftijd was hij geïnteresseerd in de klank en werking van het orgel. Hij volgende pianolessen bij onder andere Frank van der Laar in Amsterdam en orgellessen bij Anton Pauw op het Müllerorgel in de Bavokerk te Haarlem.


Augustus 2024

Zomerpauze
In de zomervakantiemaanden worden er geen muzikale activiteiten of lezingen georganiseerd. Uiteraard is de kerk in de vakantiemaanden wél geopend voor bezoek en bezichtiging in het kader van onze deelname aan het Grootste Museum van Nederland.


Al sinds 2014 organiseren we met veel succes concerten en lezingen in de kerk, en hebben vele uitvoerenden de weg naar de Sint-Jan weten te vinden: klik hier voor een overzicht. Lees ook de voor- en nabeschouwingen van onze activiteiten op onze Facebook-pagina. Een foto-overzicht van reeds plaatsgevonden muzikale activiteiten kunt u bekijken in ons online foto-album.

Hart van en voor de gemeenschap

Onze stichting wil stimuleren dat de Sint-Jan het uitnodigende centrum van Waalwijk en de Langstraat blijft voor allerlei culturele en maatschappelijke activiteiten die in het christelijke geloof geworteld zijn, samen met de parochie en alle verenigingen, scholen en organisaties die het maatschappelijk belang dienen. Ons streven is dat bij het 100-jarig bestaan van de kerk in 2025 het gebouw nog steeds een plek is waar iedere Waalwijker zich thuis voelt: de kerk als het kloppend hart van Waalwijk: ván en vóór alle inwoners en bezoekers.Verenigingen, scholen en maatschappelijke organisaties zijn welkom voor het organiseren van in de kerk passende bijeenkomsten en jubileumvieringen.

Plaatselijke en regionale gezelschappen kunnen in de kerk passende uitvoeringen, voorstellingen en manifestaties organiseren.

Maatschappelijke en kerkelijke welzijnsorganisaties zijn er welkom voor de ondersteuning van hun op de medemens gerichte acties en activiteiten die in een kerk passend zijn.

Naast prachtige concerten en boeiende lezingen worden er in de toekomst zo mogelijk ook exposities georganiseerd rondom religieuze, culturele en maatschappelijke thema’s, waarvoor de kerk van Sint-Jan het passende decor biedt.Wilt u meedoen of heeft u suggesties? Neem dan contact met ons op.

"..IN GEBRANDSCHILDERD LICHT ZWEVEN GEZANGEN, GEBEDEN GAAN VRAGEND EN DANKEND OMHOOG.."


Stichting 'Vrienden van Sint Jan de Doper' • KvK 60161868 • IBAN NL24 RABO 0150 8290 94 • RSIN 853789940
Stichting 'Vrienden van de Koepels' • KVK 61435325 • IBAN NL81 RABO 0191 86 84 77 • RSIN 85430099