Concerten en lezingen in de kerk

Ongeveer een keer per maand is er in de Sint-Jan op zondagmiddag een prachtig concert of lezing. Ook vindt er eens per maand op zaterdagmiddag een orgelconcert plaats op het rijksmonumentale orgel van de kerk. De toegang tot al deze activiteiten is gratis; na afloop wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd. Reserveren is niet nodig, u bent van harte welkom! Klik hier voor een overzicht van concerten die in de loop der jaren reeds in de kerk hebben plaatsgevonden. Ons programma voor de komende maanden vindt u hieronder.

Wilt u gemakkelijk op de hoogte blijven van onze activiteiten, schrijf u dan in voor onze E-mail Nieuwsbrief.

za 8 april 2023, 16:00 uur

Orgelconcert door Jan Nawijn (Loon op Zand)
Jan Nawijn (1945) ontving al op de lagere school zijn eerste muzieklessen op het harmonium thuis. Op de middelbare school stapte Jan over op het kerkorgel. In Overschie kreeg hij orgelles van Jan Brandwijk. Na het eindexamen op de middelbare school stopte Jan met muziekles, iets waar hij nog steeds spijt van heeft. Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw volgde Jan orgellessen, eerst aan de Tilburgse Muziekschool en daarna privélessen in Eindhoven. Sinds een aantal jaren heeft Jan interpretatieles bij Tommie van Doorn in de Petrusbasiliek in Boxtel. Jan was 20 jaar verbonden als organist aan de hervormde Pauluskerk in Tilburg. Hij is al veertig jaar organist bij het parochieel herenkoor Sint Caecilia in Loon op Zand.


zo 16 april 2023, 14:30 uur

Kamerkoor Ad Parnassum
Ad Parnassum is een groep ervaren ensemblezangers uit de provincie Noord-Brabant, die geestelijke en profane muziek zingt op een hoog niveau. Regelmatig wordt onbekende hedendaagse muziek ten gehore gebracht. Het koor verrast haar publiek ook graag met indrukwekkende muziek uit vergeten muziekarchieven. De nadruk in het repertoire ligt op werk van (hedendaagse) Nederlandse en Vlaamse componisten. Tegelijkertijd wordt verbinding gezocht op alle niveaus met ander kunstdisciplines. Daartoe vindt samenwerking plaats met tal van organisaties in de standplaats Tilburg en daarbuiten. De muzikale leiding is sinds 1997 in handen van Anthony Zielhorst. Hij studeerde schoolmuziek, orgel en koordirectie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht.


za 13 mei 2023, 16:00 uur

Orgelconcert door Gert-Jan Westerhof (St. Michielsgestel)
Nadere informatie volgt.


zo 21 mei 2023, 14:30 uur

Gemengd Koor Albateso (Haarsteeg)
Albateso is een gemengd meerstemmig koor uit Haarsteeg en bestaat uit ongeveer 45 leden. Het koor is opgericht in 1997 en het repertoire varieert van o.a. licht klassiek tot pop, van ballads tot up-tempo stukken en van Keltisch tot Nederlandstalig, maar wel altijd 3 of 4-stemmig. De muzikale leiding is in handen van Maarten van den Hoven. Ze treden op bij verschillende gelegenheden. Ze willen hun liederen goed uitvoeren zonder ingewikkelde choreografieën.


za 10 juni 2023, 16:00 uur

Orgelconcert door Niels-Jan van der Hoek (Hardinxveld-Giessendam)
Nadere informatie volgt.


zo 11 juni 2023, 14:30 uur

Vocal Group 'Just Us' (Veldhoven)
Vocal group Just Us onder leiding van Angelo Smulders werd opgericht in Veldhoven in 1985. Zij hebben hun stempel gedrukt op de vocale lichte muziek in Nederland. In hun prijzenkast staan vele nationale en internationale prijzen van over de hele wereld. Just Us heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdige close harmony groep met een eigen geluid. Hun zuivere a capella zang is een lust om naar te luisteren. Met enkel 14 stemmen zingen zij veelzijdige numners en blijven zij verassend. Het repertoire van licht klassiek tot jazz en pop, grotendeels eigen arrangementen van de dirigent, richt zich op een breed publiek. Het genre spreekt jong en oud aan. De verfrissende presentatie maakt dat er naast de muzikale prestatie heel wat valt te zien en beleven.


za 8 juli 2023, 16:00 uur

Orgelconcert door Frans Bullens (Dongen)
Nadere informatie volgt.


zo 9 juli 2023, 14:30 uur

The Harmony Singers Tilburg m.m.v. Nancy Verschuuren
Dit mannenkoor, opgericht in 1986, zingt vierstemmig: deels a capella, deels met pianobegeleiding. Het zeer uitgebreide repertoire bestaat uit close harmony en vele aansprekende melodieën. Ook klassieke kerkdiensten met pianobegeleiding behoren tot hun repertoire. Het koor staat al sinds 1992 onder leiding van dirigent Wil van Leijsen. Wanneer nodig ondersteunt hij het koor op piano. Sopraan Nancy Verschuuren heeft op 26-jarige leeftijd het zingen “ontdekt”. Ze heeft deelgenomen aan verschillende masterclasses bij o.a. Ernst Daniël Smid. In 2004 heeft Nancy meegedaan aan het tv-programma “Una Voce Particolare”.


Augustus

Zomerpauze
In augustus worden er geen muzikale activiteiten of lezingen georganiseerd. Uiteraard is de kerk in de vakantiemaanden wél geopend voor bezoek en bezichtiging in het kader van onze deelname aan het Grootste Museum van Nederland.


Al sinds 2014 organiseren we met veel succes concerten en lezingen in de kerk, en hebben vele uitvoerenden de weg naar de Sint-Jan weten te vinden: klik hier voor een overzicht. Lees ook de voor- en nabeschouwingen van onze activiteiten op onze Facebook-pagina. Een foto-overzicht van reeds plaatsgevonden muzikale activiteiten kunt u bekijken in ons online foto-album.

Hart van en voor de gemeenschap

Onze stichting wil stimuleren dat de Sint-Jan het uitnodigende centrum van Waalwijk en de Langstraat blijft voor allerlei culturele en maatschappelijke activiteiten die in het christelijke geloof geworteld zijn, samen met de parochie en alle verenigingen, scholen en organisaties die het maatschappelijk belang dienen. Ons streven is dat bij het 100-jarig bestaan van de kerk in 2025 het gebouw nog steeds een plek is waar iedere Waalwijker zich thuis voelt: de kerk als het kloppend hart van Waalwijk: ván en vóór alle inwoners en bezoekers.Verenigingen, scholen en maatschappelijke organisaties zijn welkom voor het organiseren van in de kerk passende bijeenkomsten en jubileumvieringen.

Plaatselijke en regionale gezelschappen kunnen in de kerk passende uitvoeringen, voorstellingen en manifestaties organiseren.

Maatschappelijke en kerkelijke welzijnsorganisaties zijn er welkom voor de ondersteuning van hun op de medemens gerichte acties en activiteiten die in een kerk passend zijn.

Naast prachtige concerten en boeiende lezingen worden er in de toekomst zo mogelijk ook exposities georganiseerd rondom religieuze, culturele en maatschappelijke thema’s, waarvoor de kerk van Sint-Jan het passende decor biedt.Wilt u meedoen of heeft u suggesties? Neem dan contact met ons op.

"..IN GEBRANDSCHILDERD LICHT ZWEVEN GEZANGEN, GEBEDEN GAAN VRAGEND EN DANKEND OMHOOG.."


Stichting 'Vrienden van Sint Jan de Doper' • KvK 60161868 • IBAN NL24 RABO 0150 8290 94 • RSIN 853789940
Stichting 'Vrienden van de Koepels' • KVK 61435325 • IBAN NL81 RABO 0191 86 84 77 • RSIN 85430099