Concerten en lezingen in de kerk

Ongeveer een keer per maand is er in de Sint-Jan op zondagmiddag een prachtig concert of lezing. Ook vindt er eens per maand op zaterdagmiddag een orgelconcert plaats op het rijksmonumentale orgel van de kerk. De toegang tot al deze activiteiten is gratis; na afloop wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd. Reserveren is niet nodig, u bent van harte welkom! Klik hier voor een overzicht van concerten die in de loop der jaren reeds in de kerk hebben plaatsgevonden. Ons programma voor de komende maanden vindt u hieronder.

Wilt u gemakkelijk op de hoogte blijven van onze activiteiten, schrijf u dan in voor onze E-mail Nieuwsbrief.

zo 11 juni 2023, 14:30 uur

Vocal Group 'Just Us' (Veldhoven)
Vocal group Just Us onder leiding van Angelo Smulders werd opgericht in Veldhoven in 1985. Zij hebben hun stempel gedrukt op de vocale lichte muziek in Nederland. In hun prijzenkast staan vele nationale en internationale prijzen van over de hele wereld. Zij hebben zich ontwikkeld tot een veelzijdige close harmony groep met een eigen sound. Hun zuivere a capella zang is een lust om naar te luisteren. Met enkel 14 stemmen zingen zij veelzijdige nummers en blijven zij verrassend. Het repertoire van licht klassiek tot jazz en pop, grotendeels eigen arrangementen van de dirigent, richt zich tot een breed publiek. Het genre spreekt jong en oud aan. De verfrissende presentatie, met een vleugje humor, en de fraaie kleding en decors maken dat er naast de muzikale prestatie heel wat valt te beleven op het podium. Het plezier wat Just Us beleeft aan het optreden en zingen slaat onmiddellijk over op het publiek.


zo 9 juli 2023, 14:30 uur

The Harmony Singers Tilburg m.m.v. Nancy Verschuuren
Dit mannenkoor, opgericht in 1986, zingt vierstemmig: deels a capella, deels met pianobegeleiding. Het zeer uitgebreide repertoire bestaat uit close harmony en vele aansprekende melodieën. Ook klassieke kerkdiensten met pianobegeleiding behoren tot hun repertoire. Het koor staat al sinds 1992 onder leiding van dirigent Wil van Leijsen. Wanneer nodig ondersteunt hij het koor op piano. Sopraan Nancy Verschuuren heeft op 26-jarige leeftijd het zingen “ontdekt”. Ze heeft deelgenomen aan verschillende masterclasses bij o.a. Ernst Daniël Smid. In 2004 heeft Nancy meegedaan aan het tv-programma “Una Voce Particolare”.


Augustus

Zomerpauze
In augustus worden er geen muzikale activiteiten of lezingen georganiseerd. Uiteraard is de kerk in de vakantiemaanden wél geopend voor bezoek en bezichtiging in het kader van onze deelname aan het Grootste Museum van Nederland.


zo 17 september 2023, 14:30 uur

De Oosterhoutse Nachtegalen
Jeugdkoor de Oosterhoutse Nachtegalen bestaat uit jongens en meisjes, in leeftijd variërend van ongeveer 7 tot ongeveer 20 jaar, die zingend de hele wereld over trekken. De leden van het koor komen niet alleen uit Oosterhout, maar uit de hele regio. Voordat ze toetreden tot de concertgroep van het koor, worden ze in de opleidingsgroep door bevoegde docenten opgeleid. Door de gedoseerde maar continue instroom van nieuw opgeleide jonge zangers en zangeressen is een constante kwaliteit gewaarborgd en geniet het koor een goede reputatie, niet alleen binnen de landsgrenzen maar ook ver daarbuiten. De bijzondere klankkleur die het koor typeert, wordt vooral verkregen door de aanwezigheid van 3e alten (jongensstemmen in of kort na de stemwisseling); de vele 4- en 5-stemmige stukken krijgen hierdoor een eigen charme en karakter.


zo 22 oktober 2023, 14:30 uur

Tilburgs Byzantijns Koor
Het Tilburgs Byzantijns Koor (TBK) is in 1944 opgericht door de paters Kapucijnen in Tilburg. De Kapucijnen hadden zich in opdracht van het Vaticaan in de Slavisch Byzantijnse liturgie verdiept om jonge priesters op te leiden, die mogelijk na de val van het communisme in Rusland zouden gaan missioneren. De geschiedenis liep anders, maar de opgedane kennis ging niet verloren. In 2019 vierde het koor haar 75-jarig jubileum, met een volle agenda van liturgievieringen volgens de Slavisch Byzantijnse ritus en ondersteuning bij 'westerse' en oecumenische diensten en concerten. Het TBK is een gemengd koor van 23 zangers en geniet ook internationale bekendheid.


zo 19 november 2023, 14:30 uur

KlarinetNsemble Hilvarenbeek
Het KlarinetNsemble o.l.v. Maarten Jense bestaat uit topamateurs en een aantal beroepsmusici, in totaal zo’n 22 klarinettisten en heeft zijn basis in Hilvarenbeek. De complete klarinetfamilie (van hoge es- tot en met de lage contrabas klarinet) is in dit ensemble vertegenwoordigd. Het ensemble heeft hierdoor een unieke, volle klank. Kenmerkend voor het ensemble is dat het in staat is de rijke mogelijkheden van de instrumenten geheel tot hun recht te laten komen Soms klinkt het imposant, dan weer verstild, opzwepend, melancholiek of ontroerend. Het KlarinetNsemble geeft regelmatig concerten, van licht klassiek tot de Zuid-Amerikaanse tango en heeft daarmee binnen en buiten de regio een uitstekende reputatie opgebouwd. Het ondersteunt daarnaast andere cultuurvormen zoals toneel en koorzang, maakt samen producties en verzorgt de muzikale begeleiding.


zo 17 december 2023, 14:30 uur

Kerstconcert door Kamerkoor Saudade
Saudade is een kamerkoor uit Utrecht van ongeveer 24 mensen tussen de 25 en 45 jaar. Op het repertoire staan voornamelijk koorwerken uit de Renaissance en Barok en hedendaagse muziek. Het woord 'saudade' is Portugees en betekent nostalgie; het weemoedig verlangen naar mensen en ervaringen die nog slechts als mooie herinnering bestaan. Dit woord beschrijft wat zij - onder leiding van dirigent Vincent Doek - in hun muziek willen overbrengen: een gevoel van schoonheid, heimwee en vergankelijkheid. Saudade geeft circa vier keer per jaar een concert en zingt graag in musea of kerken. In de Sint-Jan staat een sfeervol Kerstconcert op het programma.


Al sinds 2014 organiseren we met veel succes concerten en lezingen in de kerk, en hebben vele uitvoerenden de weg naar de Sint-Jan weten te vinden: klik hier voor een overzicht. Lees ook de voor- en nabeschouwingen van onze activiteiten op onze Facebook-pagina. Een foto-overzicht van reeds plaatsgevonden muzikale activiteiten kunt u bekijken in ons online foto-album.

Hart van en voor de gemeenschap

Onze stichting wil stimuleren dat de Sint-Jan het uitnodigende centrum van Waalwijk en de Langstraat blijft voor allerlei culturele en maatschappelijke activiteiten die in het christelijke geloof geworteld zijn, samen met de parochie en alle verenigingen, scholen en organisaties die het maatschappelijk belang dienen. Ons streven is dat bij het 100-jarig bestaan van de kerk in 2025 het gebouw nog steeds een plek is waar iedere Waalwijker zich thuis voelt: de kerk als het kloppend hart van Waalwijk: ván en vóór alle inwoners en bezoekers.Verenigingen, scholen en maatschappelijke organisaties zijn welkom voor het organiseren van in de kerk passende bijeenkomsten en jubileumvieringen.

Plaatselijke en regionale gezelschappen kunnen in de kerk passende uitvoeringen, voorstellingen en manifestaties organiseren.

Maatschappelijke en kerkelijke welzijnsorganisaties zijn er welkom voor de ondersteuning van hun op de medemens gerichte acties en activiteiten die in een kerk passend zijn.

Naast prachtige concerten en boeiende lezingen worden er in de toekomst zo mogelijk ook exposities georganiseerd rondom religieuze, culturele en maatschappelijke thema’s, waarvoor de kerk van Sint-Jan het passende decor biedt.Wilt u meedoen of heeft u suggesties? Neem dan contact met ons op.

"..IN GEBRANDSCHILDERD LICHT ZWEVEN GEZANGEN, GEBEDEN GAAN VRAGEND EN DANKEND OMHOOG.."


Stichting 'Vrienden van Sint Jan de Doper' • KvK 60161868 • IBAN NL24 RABO 0150 8290 94 • RSIN 853789940
Stichting 'Vrienden van de Koepels' • KVK 61435325 • IBAN NL81 RABO 0191 86 84 77 • RSIN 85430099