De kerk méér open: voor bezichtiging, rondleidingen en concerten

Het vieren van de Eucharistie staat centraal in de Sint Jan: informatie daarover is te vinden bij de Parochie Sint Jan de Doper. Maar daarnaast heeft de kerk nog veel méér te bieden.

Openstelling voor bezichtiging en bezoek
Als één van de beeldbepalende kerken van Nederland (zoals beschreven in het boek 'Kerkinterieurs in Nederland') is de Sint-Jan onderdeel van het exclusieve gezelschap kerken en synagogen dat samen het Grootste Museum van Nederland vormt. Dit is een initiatief van Museum Catharijneconvent Utrecht. De Sint-Jan zet zijn deuren elke woensdag- tot en met zondagmiddag voor u open van 13:30 tot 16:30 uur (toegang gratis). Ook is er een prachtige audiotour beschikbaar voor bezoekers met alle wetenswaardigheden over de Sint-Jan. U leest er meer over op deze pagina. Aan de ontvangstbalie bij de oostelijke ingang is een brochure en audiotour verkrijgbaar. De aanwezige gastheren en gastvrouwen helpen u graag!
Als u vóór uw bezoek al een indruk wilt hebben van de bijzonderheid en pracht van de Sint-Jan, bekijkt u dan onze online rondleiding om kennis te maken met de kerk.
Buiten de vieringen en openstellingsuren in het kader van het 'Grootste Museum' is de Mariakapel iedere dag van 9:00 tot 17:00 uur voor iedereen geopend (ingang aan de torenvoet van de Sint-Jan). Om te bidden, te mediteren, een kaarsje op te steken of om gewoon zomaar even uit te rusten.

Rondleidingen voor groepen
Ook buiten de openingstijden bent u altijd welkom in onze kerk. Heeft u als groep, school, vereniging of bedrijf interesse in een rondleiding (voor minimaal 10 personen)? Speciaal opgeleide rondleiders begeleiden u graag en vertellen u alles wat u weten wilt over onze unieke kerk en de daarmee verbonden geschiedenis van Waalwijk. De rondleidingen zijn in principe gratis; een vrijwillige bijdrage ter dekking van de kosten en als bijdrage aan de restauratiekosten wordt gewaardeerd.
Neem voor het maken van een afspraak voor een rondleiding contact op via mail (info@vriendensintjanwaalwijk.nl) of bel naar 06 - 29 3064 70.

Concerten en lezingen
Naast dit alles vindt in de Sint-Jan eens per maand op zondagmiddag een prachtig concert of interessante lezing plaats. U leest er alles over op deze pagina.


Tot uw dienst!

De Vrienden van Sint Jan de Doper dragen hun steentje bij door:

Het toezicht houden tijdens de openingstijden van het museum en het informeren, adviseren en rondleiden van bezoekers. Bij de ontvangstbalie van de kerk bij de oostelijke ingang zijn folders, brochures en boeken verkrijgbaar met daarin de geschiedenis en alle achtergrondinformatie over de kerk, de parochie Sint Jan de Doper en de Stichting Vrienden van Sint Jan de Doper. Ook kunt u in het winkeltje terecht voor een aantal religieuze artikelen, zoals devotiekaarsen, rozenkransen en boeken.

Het organiseren van culturele en historische activiteiten in de kerk, zoals in de kerk passende muzikale uitvoeringen en lezingen voor en door jong en oud. Hebt u interesse om met uw vereniging, groep of als individu een uitvoering te verzorgen in de kerk; neem dan contact met ons op.

Het bieden van praktische hulp en adviezen aan bezoekers, waarbij we alle mogelijke ondersteuning bieden aan de organisaties die zich inzetten voor de medemens zoals Stichting de Strohalm, Voedselbank De Rijglaars, Francinus de Wind, Inloophuis Toon en de parochiële Caritas.Ook úw hulp is welkom!
Met onze aansluiting bij het Grootste Museum van Nederland is de kerk vaker open voor bezoek en bezichtiging. We zijn daarvoor altijd op zoek naar extra vrijwilligers die één keer per maand drie uurtjes de bezoekers gastvrij willen ontvangen. Wilt u als gastheer of gastvrouw meehelpen? Neem dan contact met ons op.

WOORD VAN PAUS FRANCISCUS

“Moge de Kerk de plaats van barmhartigheid en hoop op God zijn, waar ieder zich aanvaard, bemind, vergeven en aangemoedigd weet om het goede leven van het Evangelie te leiden.”
“Daarom moet de Kerk de deuren open laten zodat iedereen binnen kan. En wij moeten door die deuren naar buiten gaan om het Evangelie te verkondigen.”

- Paus Franciscus, uitgesproken tijdens een algemene audiëntie.

"..ZIJN TORENSPITS, FIER BOVEN ALLES VERHEVEN, WIJST ONS DE TIJD EN DE WEG VAN HET LEVEN.."


Stichting 'Vrienden van Sint Jan de Doper' • KvK 60161868 • IBAN NL24 RABO 0150 8290 94 • RSIN 853789940
Stichting 'Vrienden van de Koepels' • KVK 61435325 • IBAN NL81 RABO 0191 86 84 77 • RSIN 85430099