"ZIJN KOEPELS VAN BUITEN MET KOPER BEHANGEN, VORMEN VAN BINNEN EEN VEILIGE BOOG."

Het unieke kerkgebouw en zijn interieur

De grote koepels en de slanke toren van de Sint Jan de Doper trekken al vanaf grote afstand de aandacht van iedere bezoeker aan het centrum van Waalwijk en de Langstraat. Dichterbij gekomen wekken de 18 koperen koepels en de minaretachtige klokkentoren niet alleen de bewondering, maar ook de nieuwsgierigheid van iedereen die het gezellige centrum bezoekt. En met recht! Want minstens zo imposant als het uiterlijk is het interieur van deze oosters aandoende grootste en mooiste nieuw-Byzantijnse kerk van Nederland.
  Klik hier om het prachtige interieur van de Sint Jan in 360 graden te bekijken in volledig scherm, of klik op de 'RoundMe' afbeelding hiernaast voor een voorproefje.


Van binnen maar ook aan de buitenkant zit de Sint Jan vol christelijke symboliek. Het begint al bij de breed uitgebouwde trappen en muren naar een van de maar liefst vijf toegangsdeuren, waarheen iedere bezoeker als het ware met open armen wordt uitgenodigd. Wie de trappen bestijgt, mag zich ook innerlijk verheffen boven al het wereldse lawaai en via de relatief smalle deuren binnentreden in de gewijde stilte en de rust van deze indrukwekkende, maar tevens mystiek en oosters aandoende koepelkerk. Alle reden om een bezoek te brengen aan dit unieke kerkgebouw en u te laten verrassen door de indrukwekkende pracht en de mystieke sfeer!

  Meer informatie en foto's van de buitenzijde van de kerk.

Het luisterrijke interieur

Lees hieronder meer over de indrukwekkende schoonheid van onze nieuw-Byzantijnse kerk.
Door te klikken op de foto's vindt u uitgebreidere informatie over elk onderwerp, aangevuld met prachtige foto's.

  Constructie en architectuurWie voor het eerst de Sint-Janskerk betreedt, wordt getroffen door de magnifieke ruimtewerking. De enorme ruimte wordt gedomineerd door de grote, enigszins ovale koepel, waaraan de vele kleinere koepels de nodige schaal geven.
  Meer informatie en foto's.

  Priesterkoor en hoogaltaarBij binnenkomst valt meteen het marmeren hoogaltaar op, overkoepeld door het roodkoperen ciborium, dat als een oudtestamentische met huiden bespannen tent het marmeren hoogaltaar met het Allerheiligste en de prachtige calvariegroep in Jugendstil omspant. Ook hier weer trappen die de opgang naar de Heer symboliseren.
  Meer informatie en foto's.

  Kruiswegstaties van Eyck​Omringd door paraboolvormige bogen in de processiegangen springt vooral de expressieve kruisweg in het oog als blikvanger. De kruisweg is één van de meest tot de verbeelding sprekende Nederlandse figuratieve kunstwerken uit de 20e eeuw, kort voor de Tweede Wereldoorlog gemaakt door de in heel Europa bekende en gelauwerde kunstenaar Charles Eyck.
  Meer informatie en foto's.

  Profeten in de koepelDe kleine glas in loodramen hoog in de grote koepel met de expressionistische, gestileerde afbeeldingen van alle profeten zijn van de hand van Willem Wiegmans. Ze versterken het verstilde mystieke en oudtestamentische karakter van de imposante koepelkerk.
  Meer informatie en foto's.

  Biechtstoelen en hun heiligenDe eikenhouten biechtstoelen in de Sint-Janskerk zijn gedecoreerd in neo-barokke stijl. Ze stonden eerder al in de oude waterstaatskerk (1829-1922). De herkomst is onduidelijk. Desondanks is er veel interessants over de op de stoelen afgebeelde heiligen te vertellen.
  Meer informatie en foto's.

  KerkorgelHet grote orgel in de noordelijke apsis van de Sint-Jan mag dan volgens sommigen geen oogstrelend kunstwerk zijn, het misstaat bepaald niet in de opmerkelijke architectuur van het kerkgebouw. Over het orgel zijn de nodige interessante en relevante wetenswaardigheden te delen.
  Meer informatie en foto's.


Over de geschiedenis en de inrichting van de Sint Jan is nog veel meer geschreven en gepubliceerd. De volgende informatie over het imposante kerkgebouw is onder andere de moeite waard om te raadplegen:

De Sint Jan de Doper wordt ook prominent genoemd in het recente boek met de 100 mooiste kerkinterieurs van Nederland van Reinstra, De Beyer en Verhoeven (2016). Het interieur van de Sint Jan wordt hierin geroemd om zijn "Oosters exotisme in expressionistische vormen".
Tijdens een bezoek aan de kerk of gedurende een rondleiding kunt u uiteraard nog veel meer interessants te weten komen over de achtergronden van dit unieke kerkgebouw.


Stichting 'Vrienden van Sint Jan de Doper' te Waalwijk • KvK 60161868 • IBAN NL24 RABO 0150 8290 94 • RSIN 853789940
Vrienden van de Koepels • KVK 61435325 • IBAN NL81 RABO 0191 86 84 77 • RSIN 85430099