"..SINT-JAN MET JE TOREN, MISSCHIEN WEET JE 'T NIET, MAAR JIJ KUNT ALLEN BEKOREN, EENIEDER DIE JOU ZIET.."

Rondleiding door de prachtige Sint-Jan de Doper

Dank voor uw online bezoek aan de Waalwijkse Sint-Jan de Doper. Ondanks dat we momenteel wegens de coronacrisis gesloten zijn, willen we dicht bij onze bezoekers blijven, juist in deze tijd! De Sint-Jan de Doper is een prachtig voorbeeld van het moois dat Waalwijk en de Langstraat te bieden hebben en waar u, als wij straks de deuren weer open zetten, een bezoek aan kunt brengen. Wij verwelkomen u graag; kijk eens rond op onze website.
Om een indruk te hebben van de prachtige Sint-Jan, bieden wij u alvast een online rondleiding aan van ongeveer een kwartier, verzorgd door historicus Jan van Oudheusden. U kunt de rondleiding via de video hieronder volgen (klik in de video rechtsonder voor weergeven in volledig scherm):

Zoals u tijdens de virtuele rondleiding zult merken, is de Sint-Jan de Doper een heel bijzondere kerk en behoort deze tot de mooiste kerken van Nederland; niet alleen volgens ons maar ook volgens vele deskundigen. Naast kerkelijke vieringen vinden er in de Sint-Jan ook concerten, lezingen en rondleidingen plaats. Verder zal de Sint-Jan binnenkort ook onderdeel uit gaan maken van het Grootste Museum van Nederland; u leest er hieronder meer over en ook via het menu-item "Grootste Museum" in de navigatiebalk boven aan. Hopelijk zien wij u spoedig!

Sint-Jan onderdeel van Grootste Museum van Nederland
Minstens zo imposant als de buitenzijde is de binnenkant van de enigszins oosters aandoende Sint-Jan, de grootste neo-byzantijnse kerk van Nederland. In samenwerking met het Grootste Museum van Nederland zullen de verhalen die de geschiedenis van de Sint-Jan vormen nóg beter tot hun recht komen.
Het ‘Grootste Museum van Nederland’ is een initiatief van Museum Catharijneconvent Utrecht en omvat een select gezelschap van beeldbepalende Nederlandse kerken. Zo spoedig mogelijk als de coronasituatie het toelaat zal de officiële aansluiting van de Sint-Jan bij het Grootste Museum een feit zijn (waarschijnlijk in juli 2020), en zullen de deuren van de Sint-Jan nóg vaker open gaan.
Kijk hieronder alvast naar een informatieve presentatie over de achtergronden en geschiedenis van de Sint-Jan de Doperkerk (klik in de video rechtsonder voor weergeven in volledig scherm):

Hart van en voor de gemeenschap

Onze stichting wil stimuleren dat de Sint-Jan het uitnodigende centrum van Waalwijk en de Langstraat wordt voor allerlei culturele en maatschappelijke activiteiten die in het christelijke geloof geworteld zijn, samen met de parochie en alle verenigingen, scholen en organisaties die het maatschappelijk belang dienen.Verenigingen, scholen en maatschappelijke organisaties zijn welkom voor het organiseren van in de kerk passende bijeenkomsten en jubileumvieringen.

Plaatselijke, regionale én landelijke gezelschappen kunnen in de kerk passende uitvoeringen en voorstellingen organiseren.

Maatschappelijke en kerkelijke welzijnsorganisaties zijn er welkom voor de ondersteuning van hun op de medemens gerichte acties en activiteiten die in een kerk passend zijn.

Naast prachtige concerten en boeiende lezingen worden er in de toekomst zo mogelijk ook exposities georganiseerd rondom religieuze, culturele en maatschappelijke thema’s, waarvoor de kerk van Sint-Jan het passende decor biedt.Wilt u meedoen of heeft u suggesties? Neem dan contact met ons op.


Stichting 'Vrienden van Sint Jan de Doper' te Waalwijk • KvK 60161868 • IBAN NL24 RABO 0150 8290 94 • RSIN 853789940
Vrienden van de Koepels • KVK 61435325 • IBAN NL81 RABO 0191 86 84 77 • RSIN 85430099